Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

"Από το μαλλί στο νήμα και στο ύφασμα": από το Νοέμβρη και κάθε μήνα

Όπως έχουμε πει ξανά, οι Δραστηριότητες στο Πλουμί αποτελούν ένα σύνολο από εβδομαδιαία, μηνιαία και μη, σεμινάρια, μαθήματα και γεγονότα, γύρω από τη μουσική, την αυτάρκεια, την πληροφορία και το παντοπωλείο.
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο σεμιναρίων, που πρόκειται να ξεκινήσει το Νοέμβρη, γύρω από την αυτάρκεια, και πιο ειδικά γύρω από την υφαντική, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό αποτέλεσμα:
 
"Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με την αυτάρκεια δεν γινόταν παρά να υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη γνώση της ύφανσης.

Στην ξέφρενη πορεία των τεράστιων αλλαγών της καθημερινής κουλτούρας, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε προλάβει να αξιολογήσουμε τι θα έπρεπε ν αφήσουμε σαν άχρηστο, και τι να κρατήσουμε σαν χρήσιμο, που εν δυνάμει μας βελτιώνει τον τρόπο και την αισθητική της ζωής. Πολλά λοιπόν έχουν χαθεί σαν πληροφορίες πια και άλλα καθόλου χρήσιμα, έχουν μεταφερθεί ακέραια. 
 
Ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τελευταία μια όλο και πιο μεγάλη μερίδα ,συνεχώς αυξανόμενη,ευαίσθητων ανθρώπων, είναι η ένδυση και τα ζητήματα που αυτή δημιουργεί όπως: 
Ακούμε συνεχώς πως σε χώρες του τρίτου κόσμου άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες πάνω στις ραπτομηχανές όπου γαζώνουν για εικοσιτετράωρα φασόν τα ρούχα της μόδας που φοράμε σήμερα. Όλα όσα φοράμε από τα φτηνιάρικα μέχρι τα επώνυμα πανάκριβα, από τα έθνικ μέχρι τα πανάκριβα επίσης βιολογικά διαφόρων φυσικών ινών, έχουν πίσω τους πολύ άσχημες ιστορίες εκμετάλλευσης ανθρώπων. Μετρημένες στα δάχτυλα οι περιπτώσεις, σε όλον τον κόσμο, συνεταιρισμών και ανθρώπων που ασχολούνται με την ένδυση που παρέχουν ένα ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. 
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει από τις πιο πλούσιες (σε χρήμα) χώρες, όπου εκεί σε κάθε αλλαγή σαιζόν πετιούνται ένα σωρό ρούχα που δεν είναι εύκολο για την φύση να τα ανακυκλώσει και η επιβάρυνση αυτή φορτώνει όπως τόσα άλλα το περιβάλλον που ζούμε.
Σε αντιδιαστολή με όλα αυτά υπάρχει μια τάση τελευταία των ανθρώπων να γεμίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο με χειροτεχνίες και πολύ χρήσιμες κατασκευές, πολλοί επίσης διαλέγουν ακόμα και σαν κύρια δουλειά την χειροτεχνία. Έτσι παρατηρούμε την υφαντική γνώση ,που ευτυχώς στα μέρη μας δεν πρόλαβε να βυθιστεί στα νερά της λήθης, να αναδεικνύεται πάλι στο τοπίο , με μεγάλη μας χαρά.
Προτείνουμε να σας μεταφέρουμε τα όσα εμείς έχουμε μάθει γύρω απ το ζήτημα, να διδάξουμε και να διδαχτούμε, να πειραματιστούμε και να αποδεχτούμε να ταξιδέψουμε εδώ κοντά και να συναντήσουμε , ακόμα και να ψυχαγωγηθούμε συναντώντας την υφαντική, την λογοτεχνία, την ιστορία και την λαογραφία και να κάνουμε το δικό μας γράφημα."

Ο κύκλος μαθημάτων λοιπόν "Από το μαλλί στο νήμα και το ύφασμα" με την Κάλλια Σπυριδάκη, έρχεται από το Νοέμβρη και κάθε μήνα, για τις Δραστηριότητες, στο συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο "Πλουμί". Με την υποστήριξη του Bagali project.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου