Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Οι "Δραστηριότητες", έρχονται αυτή τη χρονιά από το Πλουμί project

Λίγα λόγια για τις Δραστηριότητες, ένα σύνολο από εβδομαδιαία, μηνιαία και μη,  σεμινάρια, μαθήματα και γεγονότα που έρχονται από το Πλουμί project αυτή τη χρονιά.

Η ιδέα μιας σειράς δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται σε ένα χώρο, από ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους,  που μοιράζονται τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, άλλους που έρχονται σε αυτές τις συναντήσεις για να μάθουν, να συμμετάσχουν και γενικώς να κάνουν πράγματα μαζί, ξεκίνησε πριν τρία περίπου χρόνια, τέτοιες ημέρες, χάρη στην επιμονή, την έμπνευση και το όραμα συγκεκριμένων ανθρώπων, σε ένα περιβάλλον που τότε φάνταζε για πολλούς λόγους αντίξοο, τόσο σε σχέση με την απήχηση μιας τέτοιας ιδέας στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία, καθώς και σε όλους τους συντελεστές ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Την ίδια στιγμή, τόσο από την πρώτη χρονιά, όσο και σε διάφορες στιγμές αυτής της διαδρομής, τόσο τα όσα συνέβησαν, όσο και τα όσα δε συνέβησαν, έδωσαν τόσο σε εμάς, όσο και σε όσους γενικότερα έγιναν μάρτυρες των όσων ζήσαμε, πολλά συμπεράσματα, πολλές νέες γνώσεις, πολλές ανεπανάληπτες στιγμές και παρά τις δυσκολίες,  όχι μόνο έκαναν αυτές τις δραστηριότητες αναπόσπαστο μέρος της εικόνας που είχε κανείς για το χώρο του καφενείου στις Αρχάνες, αλλά και τόπο όπου νέες ιδέες και προτάσεις ξεδιπλώνονταν, κάτι που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, τρία χρόνια μετά, η αλήθεια είναι ότι η ιδέα χώρων με μαθήματα και δραστηριότητες, είναι πολύ πιο διαδεδομένη, σε εκδοχές που αγγίζει τα όρια μιας μόδας απομίμησης, αλλά και σε άλλες όπου η ιδέα διαδίδεται προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στη διαδικασία αυτή, εκδοχές πολύ ελπιδοφόρες και ευχάριστες, σε νέους τόπους  και καταστάσεις . Το γεγονός αυτό, κάνει κατά τα φαινόμενα ακόμα πιο ευνοϊκή την ύπαρξη ενός τέτοιου πλέγματος δραστηριοτήτων και αυτή τη χρονιά, που θα αποτελεί αυτονόητο μέρος της φύσης του συνολικού project, κάτι που ήδη αποδεικνύεται από τη ζήτηση γι αυτές και για τις όποιες δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καθώς και από εκείνη για όσες πρόκειται να αρχίσουν. 
Την ίδια στιγμή η επανάληψη ή ανανέωση του γνώριμου πλαισίου των δραστηριοτήτων για εμάς, ενώ είναι εφικτή, δεν είναι αρκετή,  αλλά αποτελεί , ένα πολύ φρέσκο τρόπο, όχι μόνο για να διοργανώσουμε άλλη μία χρονιά γεμάτη από αυτές, αλλά να βαθύνουμε  και να παρουσιάσουμε μέσα από αυτές, τα όσα εδώ και τουλάχιστο ένα χρόνο συμβαίνουν στο χώρο, όσα ήδη υπήρχαν, όσα στο μεταξύ ξεκίνησαν, και τα οποία μαζί με άλλα φέρνουν και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια, τη γνώση και την αισθητική νέων ανθρώπων για το χώρο, που αξίζει να παρουσιαστούν και να έρθουν ακόμα περισσότερο στο φως.  Αποτελούν επίσης ευκαιρία να συνδεθούν τόσο οι δραστηριότητες, όσο και ο χώρος  γενικότερα,  κυρίως δε με όσα το συνολικό project πρεσβεύει, θέλει να προωθήσει και να αναδείξει.

Με βάση τα παραπάνω, ανακοινώνουμε σήμερα τις "Δραστηριότητες: ένα σύνολο από εβδομαδιαία, μηνιαία και μη,  σεμινάρια, μαθήματα και γεγονότα", που από σήμερα και στο εξής αποκτούν τη δική τους οντότητα, οργάνωση και χώρο, και πρόκειται να συμβούν από αυτή τη χρονιά, βασισμένες στις εξής βασικές αρχές:

  • Οι "Δραστηριότητες" δεν προκύπτουν από τη διάθεση ενός χώρου να γεμίσει το πρόγραμμά του με μαθήματα, να γεμίσει το χρόνο του, να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, να προσκαλέσει κόσμο, να κερδοφορήσει, ή να δώσει χώρο στους συντελεστές των μαθημάτων για να κερδοφορήσουν και δεν έχουν καμία σχέση  με τέτοιες περιπτώσεις.
  • Οι "Δραστηριότητες" για το λόγο αυτό, και αυτό συμβαίνει για πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνουν μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που όπως τόσα χρόνια πρόκειται να συμβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένη ώρα, όπως οι μουσικές ομάδες που είτε ήδη ξεκίνησαν είτε ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, ή άλλες δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν άμεσα και θα λειτουργήσουν σε αυτή τη γνώριμη βάση. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει δίπλα σε αυτές μία ακόμα σειρά δραστηριοτήτων, που θα ακολουθήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Πρόκειται για μια σειρά δραστηριοτήτων που θα είναι αρχικά διαθέσιμες για συμμετοχές, και ο τρόπος διεξαγωγής τους πρόκειται να καθοριστεί από τους εμπλεκόμενους στη συνέχεια.
  • Οι "Δραστηριότητες" επίσης αποτελούν για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά, ένα συνολικό πλέγμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται λοιπόν και εκείνες που είτε θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία ή άλλη βάση, θα αφορούν και στα τέσσερα αντικείμενα και που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, είτε σε συνέχειες είτε όχι, και που μέχρι τώρα συνέβαιναν περιστασιακά. Σε αυτές για πρώτη φορά θα προστεθούν σταδιακά και άλλες οι οποίες  θα πραγματοποιούνται εκτός του χώρου, για λόγους πρακτικούς ή άλλους, όπως πρόκειται να εξηγηθεί στη συνέχεια.
  • Οι "Δραστηριότητες" αποτελούν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που παρά την ποικιλία και την αρχική ετερογένειά τους,  συνδέονται  και κινούνται γύρω από τα τέσσερα βασικά αντικείμενα: Κατ' αρχήν την αυτάρκεια,την ξεχασμένη γνώση της, τη συλλογή τροφής, τις πρώτες ύλες, τη μεταποίηση,  τις τεχνικές  συντήρησης, τη βιωματική προσέγγιση των παραπάνω καθώς και όλες εκείνες οι τεχνικές, που πραγματεύονται με τη σχέση του ανθρώπου με το σώμα και το πνεύμα του, με την κίνηση και την ισορροπία με αυτό. Επίσης τη μουσική, την προσέγγιση με τα όργανα, με βασικές αρχές όπως ο ρυθμός , η σύνθεση ή ο συγχρονισμός με τους άλλους, οι πρώτες γνώσεις γύρω από αυτή, οι μουσικές ομάδες βασισμένες πάνω σε είδη, ρεύματα και παραδόσεις και τα όσα δίνει το να παίζει κανείς μαζί με άλλους. Την πληροφορία και τη γνώση  γενικότερα, με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις επιστήμες, την έκφραση μέσα από την τέχνη, το λόγο, την εικόνα, η γνωριμία με την κουλτούρα άλλων περιοχών, η έκφραση μέσα από αυτή καθώς και η ισότιμη ή μη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Τέλος το παντοπωλείο, με μια σειρά δραστηριοτήτων βασισμένων στη δυνατότητα του να παράγει, να δημιουργεί, και γενικά να στέκεται στα πόδια του, χωρίς  εμπόδια, χωρίς  δυσκολίες που επιβάλλει η πραγματικότητα σε νέες σχέσεις με όσο πλατιά κοινά και σε νέες ιδέες και μοντέλα οικονομίας.
  • Οι "Δραστηριότητες" τέλος, όπως πάντα συνέβαινε άλλωστε και με τη γενικότερη φιλοσοφία του project, παραμένουν μια υπόθεση ανοιχτή και προσβάσιμη, δεν κρύβουν πίσω τους δυσβάσταχτα δίδακτρα ή γραφειοκρατίες εγγραφών. Εκτός από όλα τα παραπάνω έρχονται για να εκπληρώσουν και ένα επιπρόσθετο σκοπό,  αυτό του να κάνουν τη γνώση προσβάσιμη σε όσο  περισσότερους είναι εφικτό, ανεξαρτήτως της κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης δυνατότητάς τους, πέρα από αποκλεισμούς,  και ενάντια σε κάθε κοινωνικό ή γενικότερο φασισμό και ρατσισμό. Την ίδια στιγμή αποτελούν ένα ακόμα μέσο για να φέρουν όλο και περισσότερους πιο κοντά, με τα υπόλοιπα δρώμενα  και κομμάτια του project, κυρίως με τη συνολική ιδέα και το νόημά του.
Οι "Δραστηριότητες" λοιπόν αποτελούν πραγματικότητα αυτή τη χρονιά, έχοντας το δικό τους  χώρο στο internet, εδώ,  ενώ όπως θα συμβεί και με όλα τα κομμάτια του project, θα υπάρξει αξιοποίηση όλων των μέσων έντυπων και μη, ώστε τόσο αυτές όσο και τα νέα τους να γίνουν όλο και πιο προσβάσιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου